Toisille kehonkielen lukeminen on osa normaalia sosiaalista kanssakäymistä, toisien mielestä se  saattaa olla hankalaa ja kolmas ei kiinnitä laisinkaan huomiota keskustelukumppanin eleisin tai ilmeisiin. Jokainen meistä kuitenkin lukee toisen kehonkieltä automaattisesti ja alitajuisesti ainakin jollakin tasolla. Haasteet kehonkielen ymmärtämiseen ja havainnointiin liittyy usein siihen, että emme oli riittävästi läsnä tässä hetkessä tai keskitymme niin tiiviisti omaan asiaamme, että  keskustelukumppani jää vähemmälle huomiolle. Ihminen on myös taipuvainen aika nopeasti päättämään, kiinnostaako keskustelu tai keskustelukumppani häntä vai ei. Voi olla että kohteliaasti kyllä katsomme puhujaa silmiin ja nyökyttelemme ymmärtämisen merkiksi, mutta samalla annamme ajatusten harhailevat aivan jossain muualla. Jos toisen asia ja sanoma ei kiinnosta, ei yleensä myöskään rekisteröi toisen kehon lähettämiä viestejä. Eikä myöskään kiinnitä aina siihen huomiota, mitä viestejä oma keho lähettää.

 

Kehonkielen lukeminen ei ole salatiedettä. Se on osa normaalia kommunikaatiota ja monelle ihmisten kanssa työtään tekevällä äärimmäisen tärkeä työkalu. Kehonkielen lukeminen on osa aktiivista kuuntelua ja kehonkielen käyttö on yksi tehokas viestinnän ja vaikuttamisen väline, sillä kahden ihmisen välisestä keskustelusta osa välittyy aina eleiden ja ilmeiden välityksellä. Vieläpä niin, että mitä enemmän tunnetta keskustelu sisältää, sitä suurempi merkitys eleillä ja ilmeillä on. Jopa meillä vähäeleisillä suomalaisilla kehon eleet heräävät eloon viimeistään siinä vaiheessa, kun keskustelu on itselleen merkityksellinen tai keskustelukumppani saa aikaan normaalia vahvemman tunnetilan. Samoin kun mieli reagoi, niin reagoi myös keho.

 

Jokainen ajatuksemme heijastaa tavalla tai toisella kehoomme, osa näkyvästi osa ei. Joskus keho reagoi jopa tietoista mieltä nopeammin, minkä vuoksi kehon reaktiot voivat olla huomattavasti rehellisempiä kuin puhutut sanat. Kehonkieleen perehtyminen kannattaa. Sen avulla oppii paljon läheisistään, työtovereistaan ja keskustelukumppaneistaan. Toisen eleiden, ilmeiden ja kehonliikkeiden perusteella voi nopeasti aistia toisen tunnetiloja, mikä on hyödyksi kaikessa kanssakäymisessä niin kotona, ystävien kanssa kuin työelämässäkin.

 

 

Kehonkielen lukeminen ei ole vaikeaa. Kyse on loppujen lopuksi vain kokonaisvaltaisesta ja läsnäolevasta kommunikoinnista. Vaikka eleiden ja ilmeiden merkityksestä puhutaan paljon, useimmiten kiinnitämme kuitenkin huomiota vain puheeseen. Jos haluamme todella kuunnella toista, meidän tarvitsee vain aktivoida kuuntelemisen lisäksi toinenkin viestinnän taso käyttöön ja alkaa myös nähdä mitä toinen sanoo. Niin helppoa se voi olla.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *